top of page

Topplista: läsplatser

När jag letade foton till mina bästa skrivplatser till det tidigare inlägget hittade jag så många foton på läsplatser som jag tänkte dela med mig av nu. När jag arbetar med barns läsning är läsplatsen någonting som jag ofta håller fast diskussionen vid, att barnet själv får fundera vad som är en bra läsplats för just barnet självt.


Jag har varit i många klassrum där tystläsning har praktiserats, där alla ska sitta tyst men där småljud ändå är oundvikliga. Jag har tänkt på det i förhållande till min tid som litteraturvetarstudent, då vi hade stora massor text att läsa och där vi alla valde olika platser för läsandet. En del läste hemma, en del läste på café och en del på biblioteket. Själv satt jag ofta på Humanistens bibliotek, i den tysta lässalen med musik i lurarna för att sortera bort småljud. Läsplatsen kan vara viktig för koncentrationen. För mig är läsplatsen viktig.

När det gäller tågresor gifter det sig inte bra för mig och skrivandet, men med läsandet däremot är det ett ytterst lyckligt äktenskap. När jag i februari åkte till Umeå var det en tågresa som tog 10 timmar med tåg, jag skulle uppskatta att 8,5 timma ägnades till läsning. Jag till och med somnade mitt i en sida, rycktes upp från sömnen en stund senare och återgick direkt i läsningen.


Spårvagn går också alldeles utmärkt för mig. Helst med hörlurar på, där något vatten skvalpar eller fåglar kvittrar.

Detta är annars min vanligaste läsplats: min soffa hemma. Ofta läser jag på morgonen eller eftermiddagen, på kvällen brukar jag vara för trött. Och det är ofta jag hör just den förklaringen till varför folk inte läser: ”jag är för trött på kvällen”. Men läs inte på kvällen, tänker jag. Läs istället när du är pigg. Gå upp en kvart tidigare på morgonen och läs som sällskap till frukosten eller kom en kvart tidigare än dina kollegor till jobbet och läs en stund.


Hitta den plats som passar just dig.

I somras läste jag otroligt mycket, jag vet knappt hur mycket jag läste. Bok följde på bok. Bästa platsen var under en stor lönn hemma hos mamma och pappa, där var det svalt när sommaren annars var så varm. Jag lät ofta morgonkaffet gå över i förmiddagskaffe.

Under mammas och pappas lönn finns en gunga, här brukar jag också ofta sitta och läsa. Så länge jag får assistans med kaffekoppen när jag ska in och ur gungan.

Jag är ingen sol-människa. Ungefär tjugo minuter är lagom på en strand innan jag blir tokig. Ungefär två minuter njuter jag av stillheten, arton minuter läser jag och sen tycker jag det är ungefär rimligt att gå.

En av mina absolut bästa läsplatser det senaste: i skuggan på Mallorca, med sol bakom det skira vita tyget och med cirka två meter till en pool.


Mer om min läsning uppdaterar jag på Instagram.

Comentários


bottom of page